Er det virkelig mulig å lage ordentlig god mat nesten uten utstyr? Jepp!

På båten vår har vi ikke ovn, bare to gassbluss i tillegg til den obligatoriske bærbare grillen. Kjøkkenbenken er heller ikke stort å skryte av. Så hvordan lager man god mat da? Jeg har fått spørsmålet flere ganger, og jeg må innrømme at også jeg av og til må vri hodet litt ekstra når båtmiddagene skal handles inn og lages.

Men det er altså ikke sånn at mat må være overkomplisert for å være veldig, veldig god. Det går til og med an å lage skikkelig gourmetmat uten å bruke varme i det hele tatt (og uten å leve på BARE reker og loff). Dessuten kan du faktisk grille mer enn sommerkoteletter… Jeg har samlet matoppskrifter som mer eller mindre enkelt lages på båt under kategorien Båtmat – ta en titt, da vel!

Dessuten har jeg tre tips til innkjøp som gjør det lettere å være gourmetkokk til sjøs. På båt (eller for den saks skyld hytter uten strøm, campingvogner og bobiler) ønsker man gjerne ikke å ha for mye plasskrevende utstyr, men disse kjøpene er verdt plassen de tar!

Det første er «smultringovnen», som gir både over- og undervarme når du setter den oppå gassblusset. Med den kan du varme rundstykker, og angivelig også både bake kaker og lage pizza eller omelett (PS! Apropos pizza: den blir faktisk aller best i stekepanna! Sjekk her: Pizza i stekepanne). Det er mulig det finnes flere versjoner, men vår heter Omnia og fås på de fleste camping-, fritids- og båtbutikker samt hos Jula. Den koster under en femhundrelapp.

Det andre, som kanskje kan virke snobbete, men som er SÅ verdt det, er en stavmikser. Jeg bruker stavmikser så å si hver dag, til å lage sauser, supper, dressinger, aïoli, pureer, smoothies og i grunnen det meste. Derfor har jeg kjøpt en veldig dyr, men også veldig god versjon fra Kitchen Aid med oppladbart batteri. Den lades på landstrøm og batteriet holder mikseren lenge utaskjærs. Genialt, om jeg skal si det selv (og det pleier jeg jo)!

Innkjøp nummer tre er den bærbare kjøleboksen som tar både 12V og 230V. Det gir masse ekstra lagringsplass for matvarer som må ligge kaldt. Boksen er et beist i størrelse og krever både plass og strøm, men leverer til gjengjeld kald hvitvin og kjøtt som holder til utløpsdato – minst.

Jeg har også en liten mandolin (altså, kniv-redskapet, ikke musikkinstrumentet), som skjærer løvtynne skiver eller spiraler av grønnsakene. TIPS: Legg slike grønnsaksspiraler i iskaldt vann, så blir de knasende sprø og enkle å forme så de ser fancy ut. Det er det samme trikset som de bruker på restaurantene når du får sånne grønnsaksstrimler som ser ut som kunst!

Når det kommer til stykket, lever og ånder jo vi båtfolk for øyeblikk som dette:

IMG_7544
Reker i solnedgang illustrerer jo ellers at noen ganger er det enkle om ikke det aller beste, så veldig, veldig godt.

Det gjør likevel ikke noe om maten også smaker godt og er noenlunde variert, eller hva? Her finner du direktelenke til noen av mine oppskrifter på båtmat:

PS. Vi har selvfølgelig også både suppeposer og hermetikk tilgjengelig på båten – du vet aldri når du blir liggende værfast uten adgang til nærmeste ferskvaredisk. Fiskestang har vi også.

Kom gjerne med flere tips til god båtmat i kommentarfeltet!

IMG_7507.jpg

Da ses vi på sjøen!

Lagre

Lagre

10 svar til “God mat, også til sjøs!”

  1. Tilbaketråkk: Fisk- og skalldyrsuppe
  2. Tilbaketråkk: Kald rødbetesuppe
  3. Tilbaketråkk: Velkommen ombord!
  4. Tilbaketråkk: Verdens beste frokost

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: