Dette er egentlig resultatet av tilgjengelighet, tilfeldigheter og nysgjerrighet, slik de aller fleste morsomme oppskrifter er det.

Jeg er ingen erfaren hvalspiser. Jeg kan ikke huske at det noen gang sto hvalkjøtt på bordet da jeg var liten, og ikke har jeg eksperimentert særlig med det senere heller.

Jeg er derimot ganske dreven på carpaccio. For det første er det rett og slett veldig godt, for det andre utrolig enkelt og raskt å lage, det tilberedes til og med uten varme (bortsett fra til eventuelt å brune pinjekjerner), og for det tredje kan alt gjøres klart på forhånd, før gjestene kommer. Disse kriteriene gjør det til en genial forrett, eller mellomrett om du slår på stortromma med flere enkle og små spiselige gaver til gjestene dine. Lager du det på hvalkjøtt, har du i tillegg et fjerde fortrinn: dette er billig mat.

Det var det den hyggelige ekspeditøren i ferskvaredisken som overbeviste meg. Jeg var ute etter fisk til en ceviche, men han hadde fått inn så innmari flott hvalkjøtt, og mente det var det jeg skulle gå for. Ferskt og godt håndtert hvalkjøtt er mildt på smak og ekstremt mørt, noe som gjør det perfekt for retter der kjøttet skal være rått, som carpaccio, sashimi, tataki, ceviche og tartar.

Det er i sesong nå, så du finner det sikkert der du bor også. Og da kan du jo prøve denne, for eksempel! Enkel, god og ferdig på noen strakser.

IMG_9113Carpaccio av hvalkjøtt

(Til 4 personer)

Du trenger:

 • Ca 350 g filet av hval
 • En pakke ruccola
 • En halv parmesanost
 • En pakke pinjekjerner
 • 8 cherrytomater
 • Noen rause dæsjer god olivenolje
 • Saften av 1/2 sitron
 • 1/2 vårløk
 • Noen basilikumblader
 • Salt og pepper

Det er så enkelt som dette: Frys kjøttet en stund så det lar seg skjære i løvtynne skiver. Alternativt kan du banke det tynt. Brun eventuelt pinjekjernene i en tørr panne. Legg vasket ruccola på fire tallerkener, dander kjøttet oppå. Skvis sitronsaft og olje over (oljen er en stor og viktig del av smaksbildet her, så ikke vær gjerrig på kvaliteten). På toppen har du cherrytomater delt i to, hakket vårløk, basilikumblader og høvlet parmesan. Krydre med salt og pepper. Ferdig!

Du kan selvfølgelig lage denne retten tradisjonelt med kalve- eller oksekjøtt også, jeg bruker den samme oppskriften.

Dig in!

Lagre

6 svar til “Carpaccio med hvalkjøtt”

 1. Tilbaketråkk: God mat, også til sjøs!
 2. Tilbaketråkk: Verdens enkleste forrett

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: