En helt vanlig samtale hjemme hos oss:

Jeg: Hva har du lyst på til middag?

Jostein:  Hm, la meg tenke … fiskesuppe?

Nei, jeg kødder ikke, jeg deler hus og husholdningsutgifter med en fyr som foreslår fiskesuppe før biff med bearnaise. Derfor blir det til at vi spiser det ganske ofte, i en eller annen utførelse, men nesten alltid med samme grunnprinsipp: en kremet, tomatisert variant. Og jeg klager ikke på valget, for det er alltid godt! Dessuten er det noe det også er lett å lage på båten, fordi alt tilberedes i samme kjele.

Siden det er sesong for skrei, var det en selvsagt råvare i ukas variant, og for å gjøre litt stas på nevnte samboer, havnet det ei aldri så litta hummer oppi gryta også. Det virker mer fancy enn det er, for varianten er av den kanadiske typen, som du finner i frysedisken på billigbutikken. I tillegg slengte jeg i noen reker.

Denne suppevarianten passer perfekt både til hverdags og fest, og som hovedrett, gjerne med godt brød til, og forrett. Så, altså, I present to you:

Fiskesuppe med hummer og skrei

Du trenger:

 • En gul løk
 • To gulrøtter
 • 1 boks tomater
 • 2 hvitløksfedd
 • 1/2 chili
 • 2 ss fiskefond
 • 1 dl hvitvin
 • 1 dl matfløte
 • 1 l vann
 • 300 g skreifilet
 • 1 liten, kokt hummer
 • 100 g reker uten skall
 • Salt og pepper
 • Litt frisk dill

Slik gjør du:

Rens fisk og hummer og skjær i fine stykker. Rens rekene. Hvis du vil, kan du koke kraft på hummer- og rekeskallet og bruke kraften i stedet for vann. Det blir supergodt, men det gjør det uten også. Finhakk hvitløk, løk, chili og gulrøtter og surr det blankt i kjelen. Hell over hvitvin og la det koke inn. Ha i tomatboks, fiskefond (evt en terning fiskebuljong) og vann (evt skalldyrkraft) og la koke ca ti minutter. Ha i matfløten og la alt koke opp. Ønsker du en glatt suppe, kjører du det hele med stavmikser* (det er ikke nødvendig for at suppa skal bli god). Smak til med salt og pepper. Skru ned varmen slik at suppa ikke koker, og ha i fisken. La den trekke noen minutter. Fisken skal ikke koke. Ha i rekene og hummeren helt til slutt. Pynt med frisk dill.

Her er det selvsagt fritt fram for å bytte ut skrei med vanlig torsk eller annen fisk, og hummer kan droppes eller erstattes med for eksempel blåskjell.

Da gjenstår bare å beundre gliset til gubben. Det er en nytelse i seg selv!

God middag 🙂

dsc01033
Fiskesuppe, eller om du vil, tomatisert kjærlighet.

*I tilfelle du lurte! Når det gjelder stavmikseren og båten: Ja, båten vår Frida har sin egen stavmikser. Når man er matvrak er det etter min mening nemlig ikke snobberi å utstyre seg slik at man så enkelt som mulig kan diske opp med den maten man liker best. Les mer om hva slags utstyr jeg har utstyrt byssa med her.

Se også:

 

 

 

Lagre

7 svar til “Suppa som får gubben til å glise”

 1. Tilbaketråkk: God mat, også til sjøs!
 2. Tilbaketråkk: Blåskjellsuppe
 3. Tilbaketråkk: Skogsoppsuppe

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: