Pannestekt uer med eplesaus, jordskokkpuré, sopp og serranochips

Skroll ned til innholdet

De styggeste fiskene smaker best! Jeg fant herlige uerfileter i fiskebutikken nylig, og syntes det var på tide med et gjensyn. For ikke å si en gjensmak.

Da jeg var seks, levde familien vår praktisk talt på uer. Det stemmer selvsagt ikke helt, men det er omtrent slik jeg husker det. Min mor og stefar hadde turnustjeneste i Kolvereid i Nord-Trøndelag, og stefaren min dro stadig ut med båten og halte inn kilovis med den røde dypvannsfisken. Dermed var jo middagen både sunn, gratis og selvfanget, og til slutt ble det vel nødvendig å være litt kreativ for å få lurt i meg og broren min den daglige dosen. Jeg husker blant annet at vi ble introdusert for uer-pølser…

Man trenger ikke lure meg lenger – denne gangen ble det uer til middag, og det var, i hvert fall fra min side, helt av fri vilje. Jeg tror jeg tør å påstå at denne pannestekte varianten med godt tilbehør nok er noen hakk bedre enn pølseutgaven!

Jeg fikk fisken filetert i fiskebutikken, men du kan lett gjøre det hjemme. Velg selv om du vil steke fisken med eller uten skinn, bare husk å skrape av skjellene først om du foretrekker skinnside på fisken.

Lag sausen, jordskokkpuréen og soppen først, så serranochips og bakte tomater, og gjør klar fisken og grønnsakene helt til slutt (til dem trenger du bare noen minutter).

Pannestekt uer

Jordskokkpuré

Du trenger:

 • 500 g jordskokk
 • 5 dl melk
 • 2 ss smør
 • Salt og hvit pepper

Slik gjør du:

Skrell jordskokkene, hakk dem i biter og kok dem i melken. Tilsett en smørklatt, og mos til puré med stavmikser. Smak til med salt og pepper.

 

Stekt uer

Du trenger:

 • 1 filet per person
 • 2 ss smør
 • Salt og pepper

Slik gjør du:

Krydre filetene med salt og pepper og stek dem raskt i varm, smurt panne, ca to minutter på hver side avhengig av tykkelse. Du kan også steke fisken med skinnet på. Skrap da av skjellene på skinnet før du steker.

 

Eplesaus

Du trenger:

 • 2 dl eplejuice
 • 1 dl kremfløte
 • 1 finhakket sjalottløk
 • 1 ss sitronsaft
 • 1 ss smør
 • 1/2 grønt eple, finhakket
 • 1 ss eplesidereddik
 • Litt hakket dill
 • Salt og hvit pepper

Slik gjør du:

Finhakk sjalottløken og surr den i smør. Ha i juice og eddik og kok inn sammen med løken. Reduser til halv mengde før du har i fløte. La det koke et par minutter. Rør inn finhakket eple, og smak til med salt, pepper, sitronsaft og dill.

Stekt sopp

Du trenger:

 • 300 g sopp (jeg brukte kantareller)
 • 1 ss rapsolje
 • 1 ss smør
 • Salt og pepper

Slik gjør du:

Rens soppen, skjær store sopp i biter. Varm rapsolje i pannen og ha i soppen. Vent litt med å røre. Når eventuelt vann har kokt inn og soppen er tørr, rør inn smør. Krydre med salt og pepper til slutt.

Jeg serverte denne retten med bakte cherrytomater (bakes hele i ovn på 150 grader i 20 minutter), serranochips (legg skiver med serranoskinke på bakepapir og stek i ovn til de er sprø, går fint sammen med tomatene), asparges og aspargesbønner. Superdupergodt!

God middag 🙂

PS! Flere gode fiskemiddager finner du for eksempel her:

 

5 svar til “Pannestekt uer med eplesaus, jordskokkpuré, sopp og serranochips”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: