Kjære VG. Jeg skal ikke plage dere for mye, for dere vet selv at dette ble flaut.

Tirsdag 9. mai kjørte dere ut artikkelen «En kropp en 40-åring kan misunne» der dere fikk Jan Thomas til å uttale seg om dronningens kropp, klær og utseende. Hensikten var utvilsomt å ære landets førstedame. Jeg noterer meg at dere i ettertid har endret tittel på saken.

Jeg er selvsagt helt enig med dere: dronningen tar seg nydelig ut. Men journalistikken deres lukter det vondt av. På vegne av alle kvinner: ville det ikke vært mer verdig av dere å fokusere på figuren dronningen GJØR, enn figuren hun HAR?

Det må ha virket som en genial idé på redaksjonsmøtet. «Hun er jo så slank og velkledd, og alle de fine kjolene, da gitt. Jan Thomas kommer garantert til å si noe fint!».

Klart han gjør.

«Jeg vil anta at dronning Sonja er nøye med kostholdet, og vi vet at hun er opptatt av å ta godt vare på huden. Hun fremstår alltid delikat, og har bevart en verdighet man sjelden ser», mener stylisten.

I likhet med de fleste damer, er kvinnen med de vakre kjolene, hun som forelsket seg i  Norges kronprins i 1959, mer enn en kropp. Som dere vet er dronningen kunstsamler, friluftsmenneske og forkjemper for likestilling og likeverd. Hun er mor og bestemor. Hun har aktivt engasjert seg for å hjelpe flyktninger, hun har vært visepresident i Røde Kors, og er innehaver av et titalls ordener. Hun er Sonja fra Vinderen som måtte vente ni år på å få gifte seg med kjæresten sin fordi hun ikke var kongelig eller adelig, men «bare en vanlig kvinne». Siden det har hun stått i rollen sin med verdighet, for folket. For dere.

Hun er altså ikke bare en dame med en kropp, om dere misunner den eller ei. Og vinklingen deres er dypt uverdig. Det kan godt hende landets førstedame er flink til å trene, stelle huden og å forsyne seg med passe store porsjoner ved gallamiddagene. Men vær så snill, VG. Det blir bare for trist.

I februar siterte dere dronningen under denne ingressen: «Hun kaller seg feminist og medgir at hun kan bli frustrert over oppmerksomheten som vies klær og antrekk.

– Det har irritert meg. For eksempel når man er ute på et offisielt oppdrag, så hender det at pressen ikke skriver om det som foregår, men bare om det man har på seg. Det er meget skuffende, sier dronningen.»

Derfor må det nesten skyldes en fryktelig glipp når dere tre måneder senere kjører ut en hel artikkel som tar for seg nettopp hennes klær og utseende. Gratulerer med dagen, liksom.

Norge blir stadig i mer eller mindre vitenskapelige undersøkelser kåret til verdensmester i likestilling. Det hadde vært fint om våre største aviser var med på å beskytte tittelen.

Til å opptre kvinnefiendtlig og sexistisk i media har vi så mange andre. Verdens mektigste menneske klarer for eksempel ikke åpne munnen uten å degradere enhver kvinne han møter på sin vei til kropp, sex og utseende. Og i april klarte Daily Mail rett og slett ikke å motstå fristelsen til å kommentere bena (!) til to kvinner i skjørt. Under tittelen «Never mind Brexit, who won Legs-it!» smilte to blonde kvinner til kamera: Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon og Storbritannias statsminister Theresa May. Strengt tatt burde det vel kanskje vært mulig å finne noe annet å skrive om to av verdens mektigste politikere. Men hei, det er fort gjort å gå på en smell, ikke sant?

Beklager at jeg sier det, VG, men det er kun én ting som kan rettferdiggjøre denne artikkelen, og det er en oppfølgersak om kroppen og klærne til kongen. Dere finner sikkert en moteblogger som kan trille terning.

Lykke til.

 

download2
Gratulerer med dagen! Foto: Foto: Jørgen Gomnæs / Det kongelige hoff.

Les også:

Fordommer, veskehunder, muslimer og damer fra Østlandet

Kjære russ: dere er tilgitt!

Åpent brev til Mann (57)

Hvordan vinne over en president

Nei takk, Erna!

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

62 svar til “Kroppen til Sonja”

 1. Denne artikkelen er nok en grunn til at jeg ikke har kjøpt VG på svært lenge. Fordummende artikkel og trist at ikke landets største avis har bedre dømmekraft enn å servere slikt journalistisk søppel til landets lesere om våre flotte kongelige representanter.

  Likt av 1 person

   1. Hvorfor i det hele tatt skrive om det åpenlyst som alle selv kan se som de selv skriver? Hva med å bruke spalteplass og tid på alt det vi ikke ser helt åpenlyst?

    Liker

 2. HÅPER JOURNALISTEN, OG VG SKAMMER SEG NÅR DE SER REAKSJONENE FRA LESERNE. DET ER EN MENGDE TING VED VÅR DRONNING VI BEUNDRER HENNE FOR, DET SKULLE IKKE VÆRE NØDVENDIG Å FOKUSERE PÅ KROPPEN HENNES FOR Å FINNE NOE Å SKRIVE OM!

  Likt av 2 personer

 3. «På vegne av alle kvinner: ville det ikke vært mer verdig av dere å fokusere på figuren dronningen GJØR, enn figuren hun HAR?»
  This! Jeg er mann og du kan ta underskriften min på denne. Og det gjelder ikke bare dronningen. Christine Dancke gjorde et flott eksempel av dette da hun stilte typiske «kvinnespørsmål» til menn på den røde løperen.

  Likt av 1 person

 4. Men Kongen gjorde det samme under middagen i går.. 😀 Kommenterte kjolen hun hadde på seg, som forøvrig var flott… 😀

  Liker

  1. Flott innlegg. Kongens kommentar av kjolen var berettiget. Den var laget etter et av hennes kunstverk som var overført til stoff. Og deretter sydd kjole av. Kreativt og en artig ide! Og da er det jo hyggelig å få kred. fra mannen sin 😀 Ellers er jeg helt enig i resten her!

   Likt av 1 person

 5. Det er så mye jeg beundrer vår dronning for, kløkt, visdom, lojalitet, har egentlig ikke superlativer nok og et ansikt som bærer preg av levd liv🌹. Hun er utrolig vakker, stilsikker, sporty osv osv. Takk konge og dronning for at dere er de dere er og for at dere er våre 😍🇳🇴😍

  Likt av 1 person

 6. Veldig godt skrevet Mai. Da jeg var ansatt i reklamebransjen sloss jeg for å fjerne kvinnene i bilannonsene. Mente de ikke hadde noe der å gjøre. Noen ganger lyktes jeg andre ganger ikke. Synes det er blitt verre de siste 5-6 årene med synet på kvinnen. Spesielt blandt de unge og det skuffer meg. Føler vi er tilbake på 60-tallet

  Liker

 7. VG har mye å gå på når det kommer til å være saklig, upartisk og faktabasert. Ofte jeg blir så skuffet på VG at jeg må rive meg i håret. De planter ideer i hodet på folk. Vær så snill, VG, hold dere til fakta og la leserne selv avgjøre sine meninger. Og ja, vær så snill, ha i det minste respekt for dronningen vår.

  Likt av 1 person

 8. Snakk om å være negativ! Synes virkelig denne artikkelen er fantastisk fra VG sin side. Artikkelen inneholder kun ros, heder og ære til Sonja. Det er klart at Sonja kjemper hardt for å se så bra ut som hun gjør og det å få en hel artikkel med ros for hvor flott hun er gjør vel en hver lykkelig. At hun tidligere har blitt skuffet over hovedfokus i andre settinger som i utgangpunktet har et annet fokus er jo en helt annen sak. Tror virkelig at Sonja ser på VG-artikkelen som en ære!

  Liker

  1. Hei Eline! Problemet for meg er at denne artikkelen ikke kunne vært skrevet om en mann. Det gjør at den blir feil i mine øyne. Det er hyggelig å få komplimenter for utseendet sitt, men vi vil vel aller helst æres for noe mer enn hvordan vi ser ut. Det blir litt som å gi noen komplimenter for hvor flinke de er til å skjenke kaffe i stedet for å ta meningene og ideene deres på alvor og skryte av bidragene deres på jobben. Kvinner blir ofte stilt fordummende spørsmål som reduserer dem til bare kropp. Spørsmål man aldri stiller til en mann. Jeg synes det er verdt å tenke over 🙂

   Likt av 1 person

 9. Det var en gang man praktiserte og lovforbød tekstreklame. Dette ser ut til å være slutt og de som skriver, sauser sammen begrepene fakta og synsing i en salig røre. Gjennom FB kommer alle synserne tilsyne og de får holde på nærmest uforstyrret. Markedsundersøkelser, koker ned til » tre spurte på gaten» etc. Skillet mellom fakta og realiteter viskes sakte bort og ofte ligger kommersielle drivkrefter bak!

  Liker

  1. Jeg synes fortsatt både VG og andre medier driver masse knallgod journalistikk. Det er en kjensgjerning at leservanene og ønskene våre har endret seg. Mediene skal bli lest, og de må være lønnsomme. Men de trenger ikke gjøre forskjell på hvordan de omtaler menn og kvinner.

   Liker

 10. Jeg er så hjertens enig flinke Mai!! Skal vi kun hedres for at vi klarer å ta oss bra ut uansett alder?!?!!!

  Sonja har så mange andre VIKTIGE kvaliteter som hun vil bli husket for!

  At andre fremtoninger lever, strever og blogger for å please menns lille hode mellom beina er bare trist som faen….

  Likt av 1 person

 11. Hehe.. du tok VG..applaus!
  At media også gikk amok over at en viss dame i sin mors vakre, gamle, røde kjole droppet BH’en,» brudd på etikette», blablabla.. ble like dumt. Synlige brystvorter i kjølig vær, oh, salige krise ( kun fordi de vortene er på en kvinne).
  Jeg kunne ikke brydd meg mindre om akkurat sånne småting.

  Likt av 1 person

 12. Noen ganger må det faktisk være lov å skryte av både utseende til en person uten at det skal oppfattes verken kvinnefiendtlig eller noe annet negativt. Alle vet at Dronning Sonja har så mange kvaliteter og jeg vil tro hun setter pris på Jan Thomas’ rosende omtale av og til.

  Liker

 13. For GUDS skyld, jeg måtte inn på artikkelen til vg og sjekke ut denne sjåvinistiske og ekle artikkelen, og det ENESTE som blir skrevet, som i det hele tatt kan tvistes og snuus om til å handle om kroppspress, er at hun må være nøye med kostholdet sitt! Resten av artikkelen går til hvordan Sonja liker å gå turer i fjellheimen (ja, de tok med at hun er friluftsmenneske), hun har taklet tabuer, og mere til.

  Bare 1% av artikkelen er dedikert til å si at hun må passe kostholdet sitt. Ble dette for mye for deg, Mai Eckhoff? Latterlig blogg innlegg. jeg gikk inn på vg artikkelen og forventet å se en bonansa av kroppskommentarer, men så ille var det jo LANGT fra😂 Nei, her bomma du grovt ja!

  Liker

  1. Leste du hele artikkelen egentlig??? Og hadde en kunne laget en lignende artikkel om en konge/mann? Om at han bruker farger som fremhever, hav som er flatterende og har midler til å bruke de beste produktene til å ta vare på hud og kropp?

   Mitt råd er at du leser artikkelen som om den skulle vært skrevet om en mann… hadde den ikke blitt latterlig da heller?

   Likt av 1 person

  2. Det er interessant at du ikke reagerer, Lasse. Og du var neppe alene om det. Vi leser stadig om kvinners kropp og utseende, og blir vant til at det er det mest interessante ved en kvinne. Jeg kritiserer ikke artikkelen for kroppspress, men for den fordummende vinklingen som i mine øyne ikke er en voksen, engasjert kvinne verdig – og som aldri ville vært brukt på en mann.

   Liker

 14. Nå skal det sies at Jan Thomas berømmet vår flotte dronning for mer enn bare kroppen, det glemte du å ta med deg i din feministiske iver.

  «Jan Thomas hyller 80-årsjubilanten som et fantastisk forbilde, ikke bare som dronning, men som kvinne, mor og bestemor.

  – Sonja har taklet tabuer, kritikk, og vanskelige situasjoner, og hun er alltid korrekt. Jeg er selv blitt så voksen nå at jeg liker tradisjoner. Alt skal ikke være folkelig. Hun er dronning og dermed vårt ansikt utad. Hver krone av mine skattepenger som går til henne, er vel verdt.»

  Liker

  1. Hei Arvid. Du bruker feministisk som et skjellsord, det er det ikke for meg. Min kritikk er ikke av Jan Thomas, han har sitt felt og sin ekspertise. Det er avisens vinkling jeg kritiserer, fordi det virker utenkelig å ty til den samme innfallsvinkelen i omgang med en mann. Avisens vinkling var kroppen til dronningen, og de valgte intervjuobjekter som har dette som sitt felt. Det er det jeg reagerte på. Beste hilsen Mai

   Liker

 15. Nå er det vel en gang sånn at menn har lite å by på hva gjelder klær ? en dress er en dress – uansett farge eller skreddersydd – imotsetning til i naturen hvor mannen oftest er mere fargerik enn hunnen ! Vi mennesker er motsatt og kvinner har i alle tider brukt stoff- snitt og farger – enn si smykker ! For å presentere seg som KVINNE ( bortsett fra noen innfødte stammer med fjær og malong !) og hva er nå så,galt med å gi Dronningen en komplement for henmes valg av klær ?????? er vi så » flate» i feminismen at vi ikke tåler en analyse av hav hun velger for å gi et vakkerg inntrykk i store sammenheng ? at hun dessuten holder seg godt ???Jeg er 84 og hører ofte » du holder deg så,godt «!!! Og yar det med et » tusen takk » så gi Dronningen et slikt kompliment » Deres Majestet – De holder Dem godt «! Invrid på,Stabekk

  Likt av 1 person

 16. Dronningen er et supert forbilde og ser fantastisk ut. Jeg er sikker på at alle kvinner uansett tittel ønsker å høre det i blandt. Hvis vi ikke skal kunne berømme en person for å ta vare på sin egen kropp, helse og ha god Smak, bør vi slutte å uttale oss om utdannelse, tittel og mulighet til å stille seg som hjelpearbeider osv. også, for her har vi også ulike muligheter og verdier😁

  Liker

 17. Tilbaketråkk: Kvinner uten klær

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: