En populær hverdagsrett hjemme hos oss, med enkle, rene smaker og uten noe jåleri – for let’s face it, det er det barna helst vil ha. Ofte er ikke hverdagsmiddagene så fancy, men det er tross alt dem det er flest av – og dessuten er jo dette rett og slett innmari godt.

Jeg lager fiskegratengen med fullkornsmakaroni og torskefilet. Det blir en mild, snill og barnevennlig variant. Du kan selvfølgelig bytte ut torsk med sei eller annen fisk (fiskegrateng er jo topp bruk av fiskerester!), og droppe makaronien. Du kan også ha grønnsaker i gratengen (igjen, bruk restene dine).

Hemmeligheten bak en luftig grateng er å stivpiske eggehviter og vende inn i en hvit saus tilsatt eggeplommer før sausen går i formen. Det er ikke mye som kan gå galt, så lenge du passer på sausen så den ikke svir seg, og hvitene piskes stive nok.

fiskegrateng

Du trenger:

(til 4 personer)

  • 500 g torskefilet (kan byttes ut med annen fisk)
  • 2 dl makaroni
  • 5 ss hvetemel
  • 5 dl helmelk
  • 3 ss smør
  • 4 egg
  • litt malt muskat
  • salt og pepper
  • strøkavring og litt revet ost til topping

Slik gjør du:

Skjær fisken i biter (rens eventuelt for skinn og bein). Kok opp vann tilsatt litt salt og trekk fisken i noen minutter til den er fast og ferdig. Hell av vannet og sett fisken til side. Kok makaroni. Sett ovnen på 200 grader. Smelt smøret i en kjele og rør inn melet. Spe med melk litt og litt. Pass på sausen hele tiden så den ikke svir seg. Skru av varmen. Skill eggehvitene fra plommene. Rør eggeplommene inn i sausen. Smak til med muskat, salt og pepper. Stivpisk hvitene og vend forsiktig den stive massen inn i sausen. Bland inn fisk og makaroni og eventuelt grønnsaker. Ha alt over i en smurt ildfast form. Strø strøkavring og revet ost på toppen. Stek gratengen i en halv time.

Serveres med kokte poteter og råkostsalat, eller bare med en grønn salat ved siden av. Smeltet smør er godt ved siden av.

God middag!

PS! Flere av barnas favorittmiddager finner du her:

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: