Påsken er tid for tur og kos, så det er perfekt med langtidsstekt lammelår som gjør seg ferdig i ovnen mens du gjør andre ting. Med denne oppskriften kan du gå så lang tur du bare vil, siden middagen så å si blir ferdig mens du nyter livet.

Jeg liker lammestek best med beinet i, jeg synes den blir saftigere av det. Og jeg foretrekker å krydre selv … Ofte er det hele, naturelle lammelåret heldigvis også den billigste måten å få påskelammet på bordet på.

I motsetning til det meste annet kjøtt, foretrekker jeg akkurat lammesteken min gjennomstekt. Da vil vi opp i 75 grader. Krydre steika, sett i steketermometer, sett ovnen på 75 og stikk ut på tur – eller sett deg i solveggen! Det tar mange timer, så gjør alt klart om morgenen.

Du trenger:

  • 1 lammelår
  • 6 hvitløksfedd
  • 2 ss flytende honning
  • 2 ts dijonsennep
  • 3 ss olivenolje
  • 3 ss revet parmesan
  • 2 ss provencekrydder
  • litt frisk rosmarin
  • salt og pepper
  • smør til bruning

La helst steika ligge i romtemperatur på benken en halvtime før du tilbereder. Bind den sammen med hyssing hvis det kjennes som det trengs (hvis kjøttet faller litt fra hverandre). Sett ovnen på 75 grader. Tørk av kjøttet med kjøkkenpapir. Skjær fire av hvitløksfeddene i to på langs. Stikk en smal, spiss kniv inn i steika med litt mellomrom og stikk halve hvitløksfedd ned i lommene. Varm smør og litt olje i stekepannen på høy varme. Gni steika inn med salt og pepper og brun den så godt du kan på alle sider i pannen så den får steikeskorpe. Knus resten av hvitløksfeddene og bland med olje, krydder, sennep, honning, rosmarin og parmesan. Gni den brunede steika inn med blandingen. Sett inn steketermometer og legg steika på rist over langpanne med vann i på nest nederste hakk i ovnen. Dra ut på tur!

IMG_3484
Klar for langsteking!

Hvis steika ikke nærmer seg 75 grader når du kommer hjem, skru opp varmen til 100 grader før du begynner på tilbehøret. Dersom ovnen er mye varmere enn 75 grader, bør du ta ut steika ved 72 grader, siden temperaturen da vil fortsette å stige etter at du har tatt lammelåret ut.

Husk å la kjøttet hvile en stund før du skjærer det opp!

Som tilbehør, hva med hasselbackpoteter og en god ratatouille som får selskap av litt av kraften fra langpannen?

DSC04774

Hasselback-poteter:

Velg små poteter. Skjær av potetene nederst slik at de ligger støtt på flatt underlag. Skjær snitt i potetene. Drypp smeltet smør eller olje tilsatt krydder ned i snittene og krydre med salt, pepper og rosmarin. Stek dem i ca 40 minutter i ovnen (avhengig av størrelsen på potetene, sjekk gjerne med gaffel).

Ratatouille:

Skjær løk, squash, aubergine og sjampinjong i terninger. Du kan også bruke både grønn og rød paprika. Hakk et par hvitløksfedd. Varm olje i en kjele og fres først løk, sopp og hvitløk. Ha så i resten av grønnsakene. Ha i en boks hakkede tomater, 1 ts hvitvinseddik og litt av stekesjyen fra langpannen. Smak til med sukker, salt, pepper og rosmarin.

DSC04751

Ønsker deg en deilig påske med lave skuldre, snøsmelting fra taket, bare asfaltflekker og mange deilige timer i solveggen!

Flere oppskrifter med lam? Sjekk her!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: