Det er utrolig vanskelig ikke å være blid når man kommer bærende på et mørt og saftig lammelår som du vet snart vil smelte i gjestenes munn. Bare prøv! Få ting smaker bedre enn kjøtt som får kose seg lenge i ovnen på lav varme. Jeg vil i grunnen gå så langt som til å kalle det lykkegaranti.

IMG_1145

Selv om det tar tid å steke kjøttet på denne måten, er det overhodet ikke vanskelig. Og mens steika gjør seg selv ferdig i ovnen, kan du gjøre andre ting (jeg var for eksempel på stranda). Holder du temperaturen lav nok, kan kjøttet i praksis stå nesten ubegrenset lenge i ovnen. Bruk steketermometer som du stikker godt inn i den tykkeste delen av beinet, så har du oversikten.

IMG_1135

Du trenger:

  • 1 lammelår
  • 2 ss flytende honning
  • 2 ss olivenolje
  • 4 hvitløksfedd
  • 1 ss dijonsennep eller sennepspulver
  • Hakket rosmarin (timian kan også brukes)
  • Salt og pepper

Slik gjør du det:

Ta kjøttet ut av kjøleskapet og la det ligge i romtemperatur en times tid.

Forvarm ovnen til 75°C.

Gni lammelåret inn med en blanding av honning, dijonsennep eller sennepspulver, hvitløk, rosmarin, salt og pepper. Sett i steketermometer og ha ovnen på 75 grader. Noen liker lammekjøttet rødt, men jeg synes det blir best når det er godt stekt og nesten ramler fra beinet. Da må du opp i en kjernetemperatur på 70-75 grader. Dette tar mange timer, så beregn god tid. Husk at temperaturen fortsetter å stige etter at du har skrudd av varmen. Har du nådd 65-70 grader før du er klar med tilbehøret, skru ned til ovnens laveste temperatur og la stå så lenge du trenger.

 

Før servering, grill det ferdigstekte lammelåret på høy varme under grillelementet i ovnen for å gi det en sprø og delikat stekeskorpe. Du kan også bruke hagegrillen.

Server for eksempel med båtpoteter, gresk salat og tzatziki.

IMG_1133

Foto: Ingeborg Heldal

Les også:

Rødvin + lam = sant!

 

5 svar til “Langtidsstekt lammelår”

  1. Tilbaketråkk: Rødvin + lam = sant!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: