Så har det skjedd igjen. I Brüssel denne gang, byen som huser EUs og Natos hovedkvarter, Grand Place, Manneken-Pis, og dessuten noen av våre aller beste venner.

Jeg klarer aldri å forstå det: at noen mennesker tror de kan skape lykke for seg selv ved å velge vold og ødeleggelse. Så jeg fokuserer i stedet på det som kan og skal få både Belgia og oss andre videre, slik det gjorde etter Paris, København og Utøya: Livsgleden og kjærligheten.

På bildet spiser jeg moules frites rett ved Grand Place. Det er halvannet år siden nå. Og det er definitivt på tide å bestille ny tur!

1901620_10152406170167513_3286189790007651529_n
På La Grande Place Bruxelles: moules frites, øl og tørr hvitvin. Og fred.

 

Jeg er et enkelt menneske, med en veldig enkel oppfordring. Fuck terror. Fuck krig. Elsk hverandre, nyt livet, og lag Moules Frites. I tillegg til å være belgiernes nasjonalrett, er det veldig godt, og dessuten  kjempeenkelt. Jeg har fornorsket retten (og gjort den litt sunnere) ved å bytte ut pommes frîtes med ovnsbakte småpoteter.

Dampede blåskjell med ovnsbakte småpoteter og aïoli

Du trenger:

1 nett blåskjell

2-3 sjalottløk

2-3 hvitløksfedd

1 dl hvitvin

litt olje

3 dl fløte

litt frisk persille eller dill

 

Aïoli:

1 egg

4 dl raps- eller solsikkeolje

1 ts sennep

1 ts hvitvinseddik

3 hvitløksfedd

salt og hvitt pepper

 

Ovnsbakte poteter:

små poteter, for eksempel amadinepoteter

1 hvitløksfedd

god olivenolje

maldonsalt

pepper

 

Slik gjør du det:

Blåskjellene:

Skyll skjellene, kast skjell som ikke er hele og skjell som ikke lukker seg om du holder dem under springen eller kakker dem mot kjøkkenbenken. Det kan ta litt tid før skjellene reagerer, så ikke kast dem før du er sikker på at de er døde. Oftest er de det ikke

Fres hvitløk og sjalottløk i gryte, ha i hvitvin og alle skjellene. Legg på lokk og vent til skjellene har åpnet seg. Ha i fløte og rør godt rundt. Pynt med grønne urter.

Aïoli:

Det er best om alle ingrediensene (inkludert egget og sennepen) har samme temperatur. Ha alt i en sylinderformet bolle (slike som hører med til stavmiksere), ha i oljen til slutt. Sett stavmikseren ned i bollen, kjør på full guffe mens du fører stavmikseren opp og ned noen ganger til du har fått en jevn majones. Dette pleier å funke som fy hver gang, men om du skulle få trøbbel og det skiller seg, kan du ha i et egg til. Det burde gjøre susen.

Bakte småpoteter:

Vend potetene i olje, hvitløk og salt og stek i ovnen på 200 grader til de er gylne og med fin overflate, ca en halvtime (avhenger av størrelsen på potetene).

Dette drikker de fleste øl til, men verken hvitvin eller rosé blir feil.

Skål, Brüssel – livsgleden og kjærligheten vinner til slutt. Alltid. Vi ses igjen.

PS! Her finner du tre gode viner på kartong: Fett i pappen!

 

 

 

9 svar til “Fuck terror, lag moules frites”

 1. Hei Mai – gourmander mot terror. Livsglede mot livslede. Og mye mer. Dette støtter jeg helt og fullt –
  med beste hilsen fra tante Ranveig.
  P.S.
  En liten (søster)fugl har kvitret om denne utmerkede plattformen. Takk til henne og deg.
  Forøvrig – vår vakre digitale verden gjør det enda mer aktuelt å gjenta invitasjonen om et time-outbesøk i Berlin, med arbeidsmuligheter, om det absolutt må til :-))

  Likt av 1 person

 2. Flott innlegg. Mai! Glemmer aldri første gang jeg spiste ekte moules frites i Brüssel. Først forbauset byen meg. I min ignoranse hadde jeg forestilt meg en grå by full av politikere og diplomater; herrer i grå dress og med stresskoffert. Feil. Brüssel viste seg jo å være en vakker by med mye spennende å se og oppleve. Og så en uterestaurant, strålende sol, yrende liv rundt oss – og en stor, stort kjele med blåskjell midt på bordet. Det smakte SÅ godt! Jeg blir rasende ved tanke på at denne fantastiske byen utsettes for noe så nedrig som terror!

  Likt av 1 person

 3. Tilbaketråkk: God mat, også til sjøs!
 4. Tilbaketråkk: Østers japonaise
 5. Tilbaketråkk: Spaghetti med sjømat
 6. Tilbaketråkk: Blåskjellsuppe
 7. Tilbaketråkk: Søtpotetfries

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: