Jeg oppdaget New Zealandske viner ganske seint, og ble først forelsket for noen ganske få år siden. Da ble jeg det til gjengjeld skikkelig.

Møtet den gangen var med Brancott Estate, en av de rimeligere variantene som likevel er typisk for tørre Sauvignon Blanc-viner fra distriktet Marlborough. Marlborough ligger nordøst på Sørøya, og er kjent for sine tørre og varme somre. Og dessuten i økende grad altså, for sine utmerkede viner, typisk tørre, ekstremt aromatiske og fruktige, med noe umiskjennelig grønt over seg. Brancott Estate er fortsatt et bra valg, og du finner den på bestillingsutvalget. Senere har jeg oppdaget mange flere herlige viner herfra, og det er jeg ikke alene om. Selv om New Zealand er ungt til vinland å være (den første Sauvignon Blanc ble angivelig plantet her i 1969), er populariteten sterkt økende. Den mest kjente er kanskje hvitvinen Cloudy Bay, som selger bra på polet til tross for ganske høy prislapp. Også Twin Islands, som er ganske rimelig og finnes i basisutvalget, har vi vært fornøyd med – og det er flere.

Noen kritiserer disse vinene for å være i overkant intense, men jeg elsker dem, som du altså skjønner. De er dessuten perfekte valg om du skal servere grønnsaksretter som har noe av det samme grønne preget over seg som vinen har, og særlig om det er noe sitrus i smaksbildet. Bare prøv!

Her er det nye tilskuddet til favorittvinene, en herlig variant fra en av de eldste vinprodusentene på New Zealand, Matua.

Matua Lands & Legends Sauvignon Blanc 2015

Helt lys, lys grønngul på farge.

Intens aroma av sitron, grønne epler og asparges.

Smaken er syrlig, frisk og velbalansert med tydelig preg av grønne epler, sitrus og urter. Snerper litt.

Sitter godt, tørr og syrlig fin ettersmak.

Passer til fisk og skalldyr, skjell, grønnsaksretter, særlig med litt syre i seg. Asparges, eller snacksy edamamebønner med sitron og havsalt. Mmm!

Super vin, og et godt kjøp!

(Varenr. 1498501, kr 175).

Matua_Lands&Legends_Marlborough_Sauvignon_Blanc_2015.jpg

Denne skal jeg definitivt kjøpe igjen! Jeg pønsker allerede på å innta den til artisjokker med vinaigrette (som forøvrig er perfekt båtmat!). For snart bærer det ut på sjøen igjen, der de rosa solnedgangene, de lange nettene og de kalde morgenbadene venter.

Ønsker deg en deilig helg med sommerstemning i hjertet og god vin i glasset!

Flere vintips finner du her:

Hvitvin til solveggen

Fett i pappen

Boblefest

Ung, frisk og rosa

 

Ett svar til “Ukens vintips”

  1. Tilbaketråkk: Karibisk kyllinggryte

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: