Denne kaken smaker av barndom og iskald melk.

Det er den eneste kaken jeg kan huske at mamma laget da jeg var liten (bortsett fra rullekake med bringebærsyltetøy), og både søsknene mine og jeg elsket den. Fortsatt synes jeg den er best når den har stått kaldt litt, gjerne dagen etter at den ble laget, og fortsatt synes jeg kald melk er det beste tilbehøret. Men det kan være ren nostalgi…

160210_Mai_kake_092

Jeg er ingen baker, til tross for at jeg ellers trives godt over grytene. Grunnen er nok at baking krever presisjon, mens jeg er en sterk tilhenger av «hei hvor det går, hva finner vi på i dag mon tro»-prinsippet. Men: i går var bursdagen til min kjære, og jeg syntes jeg måtte til pers. Dermed gjøv jeg på denne skuddsikre traveren, som aldri svikter! Hemmeligheten bak den gode smaken er nok kaffe og rom. Man skulle tro det gjorde den mindre barnevennlig, men det er beviselig ikke tilfelle!

Oppskriften er forøvrig notert ned av meg som 16-åring, i en bok der jeg, som betraktet ungdomstid som bortkastet og i stedet hoppet direkte fra barn til voksen, sirlig noterte ned oppskrifter fra familiemedlemmer og ukeblader (jeg samlet også på bestikk…).

160210_Mai_kake_002

Jeg antar at mamma ikke har funnet opp oppskriften, men hun er det eneste opphav jeg sitter på til saligheten, så jeg tillater meg å kalle den

MAMMAS DRØMMEKAKE

Du trenger altså:

250 g sukker

100 g smør

1,5 kopp sterk kaffe

0,5 plate kokesjokolade

225 g hvetemel

3 ts bakepulver

3 egg

TIL GLASUREN:

0,5 plate kokesjokolade

125 g smør

250 g siktet melis

6 dråper romessens

1-2 rørte egg

SLIK GJØR DU:

Rør smør og sukker hvitt. Bland kaffe og kokesjokolade i en kjele, smelt og avkjøl. Ha alt i samme røre og bland godt. Ha i smurt form og stek nederst i ovnen på 180 grader i en time.

Lag glasuren:

Smelt kokesjokolade og smør sammen. Ha i bolle/kjøkkenmaskin, og tilsett de øvrige ingrediensene. Juster tykkelsen med melis.

Pynt kaka. Som du ser kjører vi (ved jentene i huset, Sigrid og Mie), more is more-prinsippet og pøser på med alle sorter pynt!

160210_Mai_kake_052

Bursdagsbarnet var fornøyd!

160210_Mai_kake_112

Og alle barna også…. de stjal showet og hadde egen bordsetning FØR middag. Just because we can!

160210_Mai_kake_122

 Bildene er tatt av Bjørg Hexeberg – surely one to follow!

Lagre

5 svar til “Drømmekake”

  1. Tilbaketråkk: Brownies uten stekeovn

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: