Gomasaus – den perfekte dressingen!

Skroll ned til innholdet

Jeg er ikke så reint lite stolt over at jeg faktisk fikk til denne! Jeg har smattet, strevd og forkastet ganske mange forsøk. Det betyr ikke at den er vanskelig å lage, altså, bare at det tok litt tid å finne de riktige ingrediensene. Faktisk over ti år.

Så lenge er det vel siden jeg smakte den første gang, på danske Sticks’n’Sushi. De serverer den til saftige biter av andebryst og sprø grønnsaker i tynt rispapir, og det er så tullete godt at det gjør virkelig inntrykk! Du lager dem lett selv – se oppskrift her. Du kan kjøpe med deg ferdig dressing i restaurantene, men den har veldig kort varighet, og er ikke noe du har liggende på lur til du plutselig fyser på anderull en tilfeldig fredagskveld. Derfor, altså: lag selv!

Den er sunn og nydelig, ikke bare til anderuller. Nydelig som dip til grønnsaker, på salat og til kylling og kjøtt, gjerne grillet.

gomadressing

 • 1 dl sesamfrø
 • 1 hvitløksfedd
 • 1/2 chili
 • 2 ss sesamolje
 • 2 ss god, nøytral olje (en litt dyrere soya- eller rapsolje, for eksempel)
 • 1 ss riseddik
 • Saften av 1/2 lime
 • 1 ss mirin (kan droppes)
 • 1-2 ss tahini
 • 1-2 ss soyasaus
 • 2 ts agavesirup (kan erstattes med flytende honning)
 • Salt
 • Vann

Slik gjør du:

Varm sesamfrøene i tørr stekepanne og rist dem på middels varme til de begynner å poppe i pannen. Ha frøene over i en bolle og mal dem med stavmikseren. Ha i resten av ingrediensene (tilsett oljen litt og litt) og mal med frøene til du har en jevn dressing. Smak sausen til med sirup, soya, lime og salt til du har ønsket smak (mengdeberegningen overfor må du anse kun som forslag, lek litt med salt, sødme og syre her for å få det perfekt). Dersom dressingen virker veldig tykk og grøtete, tilsett litt kaldt vann til du har passe rennende konsistens. Hvis du vil ha en mildere saus, kan du tilsette et par spiseskjeer god majones. Enda sterkere: bruk en hel chili.

Ha dressingen på glass med lokk og oppbevar kaldt, den står fint i et par uker.

gomasaus

Se også:

Ett svar til “Gomasaus – den perfekte dressingen!”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: