Aldri mer blakk! 10 tips for bedre økonomi

Skroll ned til innholdet

Uansett inntekt kan du få bedre råd. Uten å bytte jobb eller vinne i Lotto.

Selv om du lever på lav inntekt, kan du gjøre grep som gir deg penger nok og økt livskvalitet. En familie med barn kan også skape seg en romslig nok økonomi selv om de lever på bare én inntekt. Det handler om å ta smarte valg i hverdagen, være bevisst egen pengebruk og sørge for sparing. Selv om du allerede tjener godt, kan du ved å være mer bevisst pengebruken din, både sitte igjen med mer hver måned, og få pengene dine til å vokse.

 

Alt dette har jeg lært det siste året!

Helomvending_fotograf_beate_willumsen_Side_166_0992

For halvannet år siden ble jeg spurt om å være redaktør for en økonomibok. Det kunne jo vært nærliggende tro at noen hadde fått veldig høy feber. Jeg har aldri vært noe finansgeni, og har stort sett vært flinkere til å bruke penger enn til å forvalte dem.

Heldigvis var det aldri min jobb å skrive boka. Det gjorde økonom og forfatter Henriette W. Quanvik og medforfatter og fotograf Beate Willumsen på egenhånd. Derimot har jeg hatt gleden av å være med dem store deler av veien fra idé til ferdig produkt. Penger som varer lenger er nå endelig er i salg i butikkene. Den er designet av min gode venn og mangeårige kollega Ina Birgithe Martinsen, noe som i seg selv er en garanti for kvalitet og estetikk uten sidestykke. Min jobb har vært å lese, rådgi og diskutere meg gjennom boka kapittel for kapittel, og da er det jo ikke fritt, da, for at også jeg har slumpet til å lære noe!

Fotograf_beate_willumsen_WEB-6037
Forfatter Henriette og fotograf Beate. To søstre som lært seg å få maks ut av hver krone, og som du garantert vil lære mye av! De står også bak nettsiden helomvending.no – les mer her

Denne jobben ga meg mer enn lønn, den var også medvirkende årsak til at jeg for første gang begynte med aksjesparing, og at jeg begynte å se nøyere på prisingen når jeg handler i hverdagen. Jeg har mer andre ord allerede spart mye penger på denne boka, og det garanterer jeg at du også kan gjøre!

Disse ti tipsene vil gi deg bedre råd, uansett hvor godt du sitter i det fra før:
 • Finn ditt hvorfor. Finn ut hva du ønsker deg aller mest og sett deg et mål som motiverer. Når man har klarhet i hva som er aller mest viktig, blir det lettere å ta de rette valgene dag for dag.
 • Få oversikt over pengene dine. Hva kommer inn og hva går ut? Hva bruker du mye penger på, og hvorfor?
 • Fordel pengene dine smartere. Bestem deg for hvordan du skal fordele pengene dine ved å sette opp budsjett. De færreste klarer å ha penger til overs uten å støtte seg til et budsjett.
 • Bli mer bevisst som forbruker. Sjekk priser og sammenlikne ulike alternativer før du kjøper noe. Still kritiske spørsmål til deg selv. Trenger jeg egentlig dette? Har jeg noe annet som kan brukes eller repareres? Finnes det et rimeligere alternativ som er godt nok? Det er store prisforskjeller på varer som dekker nøyaktig samme behov.
 • Gjør sparing og investering til en vane. Sett til side et fast beløp hver måned før du bruker penger på noe annet. Sparing og investering er en viktig nøkkel til å oppnå romsligere økonomi på sikt.
 • Reduser utgiftene til mat. Vi sløser mye på mat og husholdningsvarer. Ikke bare bruker vi mye penger på mat, men nordmenn kaster også enorme mengder. Ved å planlegge bedre, sjekke priser og utnytte rester kan mye penger være spart.
 • Kvitt deg med kostbare laster. Bestem deg for å endre på minst én uvane som koster mye penger i løpet av ett år.
 • Rydd i klesskapet, loftet og boden og skaff deg full oversikt over alt du eier. Selg det du ikke trenger, og reparer det som er ødelagt. Når du har orden og oversikt unngår du mange unødvendige kjøp.
 • Sett pengene din i arbeid. Penger som står på konto med dagens lave rente vil tape seg i verdi. Dersom du har en langsiktig plan med sparingen, bør du plassere pengene på et sted som gir høyere avkastning enn inflasjonen (prisstigningen) – i det minste. Inflasjonen er pr i dag på cirka 2,5-3,5 % årlig. Indeksfond er et godt tips.
 • Gjør jobben selv. Har du for vane å kjøpe deg fri? Det blir fort veldig dyrt å kjøpe seg fri fra oppgaver som mange av oss lett kan gjøre selv, som matlaging, vasking, vedlikehold, snømåking, arrangere barneselskap og liknende.

Fotograf_beate_willumsen_WEB-1976

Vil du lese mer, gjør du det naturlig nok aller best i boka Penger som varer lenger (Vigmostad & Bjørke). Den er noe så sjeldent som en griselekker coffee table-variant av en økonomibok, med nydelige bilder, high end design og lettfattelige, godt forklarte tips som alle kan lære av. Gode og lett begripelige eksempler er brukt gjennomgående for å gjøre selv de tyngste avsnittene tilgjengelige for de fleste. Jeg anbefaler den på det aller varmeste! Vil du kjøpe boka, kan du jo for eksempel gjøre det her.

Jeg har fått lov til å gi bort et signert eksemplar av boka til en av dere. Vil du vinne, trenger du bare å legge igjen en hilsen i kommentarfeltet! Da har du spart de pengene også…

Alle foto i dette innlegget (og i boka): Beate Willumsen

Ha en god uke i snøen!

23 svar til “Aldri mer blakk! 10 tips for bedre økonomi”

 1. Dette hørtes ut som en spennende bok, den vil jeg gjerne lese. Pessimistisk som jeg er om min vinnerlykke sjekket jeg biblioteket, men den var ikke tilgjengelig der, så da krysser jeg fingrene for at jeg får fatt i den på denne måten.

  Likt av 1 person

 2. Jeg har veldig lyst på boken og håper at jeg vinner den, rett og slett. Min aversjon når det gjelder tall er stor, men jeg gjør så godt jeg kan for å tilnærme meg dem. 🙂

  Likt av 1 person

 3. Ja takk 😉 Boka hadde vært et kjærkomment verktøy i min økonomiske hverdag. Jeg vil gjerne lære om hvordan forvalte økonomien smart, og spare på en enslig inntekt!
  Tusen takk Mai, for den viktige bidragsyteren du er. Du får meg til å få trua på at jeg kan også klare det «andre klarer».
  😘

  Likt av 1 person

 4. Hei.
  Av ren tilfeldighet kom jeg over dette innlegget. Og nysgjerrighet vekket min begeistring. Og den kunne ikke kommet mer på rett tid. Denne boken kunne jeg trenge som verktøy for vår husholdning, vårt liv vårt familieliv.
  Stor takknemlighet om boken kom i mine hender.

  Ha en vakker dag.

  Likt av 1 person

 5. Man blir aldri for gammel til å lære noe nytt. Denne boken burde jeg hatt/lest for lenge siden, da jeg har en tendens til å betrakte penger som ferskvare. Vil så gjerne komme inn i et fornuftig pengemønster, derfor; ønsker meg boken …

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: