I dag kan jeg by på et kjapt og skremmende enkelt grunnkurs i hvordan bli likt av andre. For kanskje er du en av dem som tråkker rundt i verden og konstant føler at du må framstå som litt mer «vellykket» enn du egentlig føler deg?

Nå kan du slutte med det! Jeg har nemlig foretatt en (fullstendig uvitenskapelig, selvfølgelig) undersøkelse: Jeg har stilt folk jeg kjenner spørsmålet: Hvilke tre egenskaper setter du mest pris på hos andre?

De spurte er av forskjellig alder, kjønn og yrke. Det eneste de ellers har til felles, er at de er kloke folk (som kjenner meg).

Og gjett hva? Gode nyheter! Ingen svarer «veltrent», «vakkert hjem», «rik», «arbeidsom» eller «sprettrumpe». Derimot:

  • 9 av 13 svarer (helt av seg selv og uavhengig av hverandre) åpenhet eller ærlighet. Svaret kommer fra både menn og kvinner.
  • Humor kommer på andreplass, og verdsettes uansett kjønn og alder.
  • Raushet er en solid nummer tre, folkens!
  • Og jaggu er det lurt å være snill. Godhet og empati er også en gjenganger.
  • Andre hits for å bli likt: Toleranse, lidenskap, positivitet, ydmykhet, tilstedeværelse, mot, selvironi, intelligens, initiativ, interesse, evnen til å heie på andre.

Er det ikke litt deilig tross alt å vite at du ikke blir likt for at du går langt på ski, tar superfine selfies eller har en spennende bucket list? Men at det tvert imot holder lenge å oppføre seg som folk – og å si det som det er. Det er rett og slett slik at ingen trenger at du er perfekt.

Her er alle svarene:

Kvinne (42): Ærlighet og tydelighet. Da blir jeg trygg og vet jeg kan stole på dem og det de sier… Lidenskap! Det er nydelig å omgås folk som brenner og gløder. Og ikke minst feil og skår og gjerne et litt humpete liv – og at de kan snakke om det. Det skaper så fin dybde – og mye empati!

Kvinne (53): Raushet, på alle områder. Med tid, med klemmer, med støtte og med kjærlighet. Toleranse, å alltid vite at ingenting er for skummelt å dele. Ærlighet – på godt og på vondt.

Kvinne (21): Humor, godhet og pålitelighet. Jeg setter pris venner man kan le med, som ikke er kalde mot andre mennesker og som man vet holder avtaler.

Mann (64): Ærlighet, å våge og tenke nytt, å ivareta andre.

 Kvinne (40): Ærlighet er en av de tingene jeg setter høyest. Tilstedeværelse. Åpenhet.

Kvinne (58): Ærlighet, ydmykhet, empati.

Mann (42): Åpenhet, positiv livsinnstilling og humor.

Kvinne (51): Jeg elsker aller mest folk som har humor, folk som er rause og folk som vil noe.

Jente (8): Jeg liker venner som er snille og som får meg til å le, og de som kommer bort til meg og trøster hvis jeg er lei meg eller er alene. Det er ikke snilt å la noen leke alene.

Kvinne (42): Humor. Ingenting er viktigere for meg en humor. Folk som kan få meg til å le er de jeg verdsetter aller høyest. Og øverst på lista står han jeg giftet meg med. På den tristeste, gråeste, blakkeste og mest håpløse av alle dager, kan han fremdeles få meg til å le så jeg begynner å hikke. Selvironi. I et samfunn hvor folk har blitt så krenkbare at absolutt alt regnes som mobbing, verdsetter jeg enormt høyt dem som har evnen til å le av seg selv, de som velger slagene sine, lar ting passere og vet at livet blir slitsomt og grått hvis du skal la deg krenke av alt og alle. Mot. Jeg elsker mennesker som er modige. De som tør å ta skumle, spennende, annerledes valg, de som sier fra når ingen andre tør, de som tør å stå opp for dem eller det som er viktig for dem, uansett hva det koster.

Kvinne (38):  Lojalitet står høyt i kurs hos meg. Har du lojale folk rundt deg, vil du alltid være trygg på at noen har ryggen din og aldri lar deg i stikken. Raushet er gull! Rause mennesker GIR mer enn de tar. Og givende mennesker vil man ha i nærheten, mennesker som gir glede, latter, en skulder, et øre og som gir av sin tid. Å være open minded skaper uredde, eventyrlystne mennesker med lite fordommer – og det er jo bra!

Mann (48): Åpenhet. Jeg synes det er spennende når folk er med på nye tanker, er ganske fri for fastlåste forestillinger, gjerne forteller om seg selv og sin verden og like gjerne lytter til andre. Raushet. Litt samme greia, kanskje. Folk som byr på seg selv og lar andre gjøre det samme. Folk det er morsomt å dele med. De som synes gleden ved å ha noe er at det gir en mulighet til å dele. Jeg husker fortsatt en kompis da vi var studenter som stort sett spiste nudler, og så fikk han en dag en svær skinkestek av mora si – han inviterte fluksens på fest. «Se hva jeg har! Skal vi ikke ta og spise den opp sammen?» Han er sånn fortsatt. Intelligens. Jeg beklager, men jeg synes ikke det er så spennende når folk ikke har noe luft under vingene rent intellektuelt. Jeg vet at det er urettferdig og at folk med enklere intellektuell utrustning kan være fine, gode mennesker, men jeg synes det er mer interessant med de smarte, må jeg nok si.

Kvinne (38): Åpenhet, humor, raushet! Det blir stadig viktigere for meg.

Kvinne (48): Initiativ: Så gøy med venninner som ringer og vil på kino. Eller venner borti gata som ber på husmannskost på en mandag. Og de som vil ut på middag. Eller en skitur. Så kjedelig med dem du aldri hører fra. De som venter på at barna skal bli store, så de får mer tid til å gjøre morsomme ting. De som lurer på hvorfor vi mistet kontakten. Interesse Det ER jo hyggelig når noen stiller spørsmål om hvordan du har det. De som skryter av barna dine og sier du har verdens herligste mann. Så kjedelig å sitte til bords med noen jeg må «intervjue» i timevis! Heiing. Det er så herlig å høre folk som snakker positivt om mennesker som ikke er til stede.

Jeg kan kanskje komme med en konklusjon nummer 2: Jeg kjenner de beste folka.

Foto: Pexels

6 svar til “Derfor liker de deg!”

  1. Tilbaketråkk: 80% perfekt
  2. Glidelås. Hei vil bare komme med en liten kommentar mht denne spesielle situasjonen. For det er bevist at trafikken blir med effektiv om man bruker begge felt helt frem til punktet for glidelås, og da kjører inn i en fil annenhver gang. Da opplever jeg at folk som av ren høflighet allerede begynner å lage kø i det ene feltet ved å flette seg inn flere hundre meter, ja kanskje kilometer før innsnevringen kommer. Og disse velmenende menneskene blir da rasende på alle andre som ikke gjør det samme. De oppnevner seg selv til trafikkpoliti og legger seg midt på streken mellom de to feltene for å sperre. Og sånt blir jo den bilen som ligger i venstre felt skikkelig frustrert, og etterhvert forbannet av.. Og så har vi det gående. Det er heller ikke noe poeng å være grei for å slippe inn flere biler når man skal flette, for da blir jo den som står bak irritert. Noen ganger tror jeg vi bare får holde oss til reglene og ikke tolke så fælt, og ikke tenke ille om den som ikke leser andres tanker om hva som bør være rett, men bare gjør det som er rett. Og utover det syns jeg det er mye bra som er sagt her. God oppdragelse og hyggelige handlinger er smittsomt.

    Likt av 1 person

  3. Tilbaketråkk: Det smittsomme smilet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: