Tenk at dette er vårt kjøkken!

1

I Vakre Hjem og Interiør nå (nummer 5-2020) er kjøkkenet vårt på trykk i sin herlige helhet. Det skulle man ikke tro for noen måneder siden!

Dette er vår kjøkkenreise:

Vi kjøpte huset i 2012. Det var egentlig for dyrt, og vi hadde ikke råd til å pusse opp de store rommene.

Slik så kjøkkenet ut da vi var på visning:IMG_9919

Det klassiske Ikea-kjøkkenet var jo greit nok, men laminatgulvet og benkeplaten var ikke helt vår smak.

I 2014 malte vi dem rett og slett, med gulvmaling fra TreStjerners.

Skjermbilde 2020-06-24 kl. 12.07.21

Skal du fornye for en billig penge, er det en metode jeg godt kan anbefale. Gulvmalingen holder overraskende bra, og med riktig grunnarbeid blir det ganske så fint.

Skjermbilde 2020-06-24 kl. 12.08.15
Kjøkkenet i 2014 etter maling, med hjemmelaget lampe av kobberrør fra Biltema og lyspærer fra Ikea.

Skulle jeg malt om i dag, ville jeg ikke gått for svart. Særlig ikke om du har tre langhårskatter med hvit pels … Det meste synes på helt mørkt gulv (og det samme kan sies om hvite gulv)!

Med de små og billige fornyelsene holdt da kjøkkenet greit nok en god stund, selv om det var hakk og sår her og der, og vi aldri var fornøyd med rommets planløsning. Det var hele tre dører i rommet, vinduene lå lavere enn kjøkkenbenken, og skapdørene ved siden av induksjonsovnen hadde ikke tålt varmen særlig godt. Hvitevarene var i dårlig forfatning, og for en som er så glad i å lage mat som meg, er sånt ganske kjedelig i lengden.

I vinter bestemte vi oss: nå tar vi opp lån og pusser opp. Først vurderte vi å beholde skapskrogene, men siden kjøkkenet ble bygget har Ikea endret standardstørrelsen på sine skrog, slik at de nye frontene ikke har samme mål. Det er flere leverandører som tilbyr fronter også til de gamle modellene, men siden vi også ønsket så mange andre endringer, valgte vi til slutt å selge det gamle kjøkkenet og gå for helt nytt.

Slik så kjøkkenet ut før vi bar det ut:

IMG_1660

IMG_1658
Jeg synes egentlig jeg har vært ganske tålmodig, jeg! Og nye eiere får kanskje en ålreit stand på det gamle kjøkkenet?

Å velge nytt kjøkken var ikke bare enkelt. Selv om jeg skriver sikkert femti interiørreportasjer i året, synes jeg ikke alltid det er like enkelt å ta så omfattende interiørvalg hjemme. Det er fort gjort å se seg blind på eget hjem, og siden vi ønsket så store endringer, ville vi trekke inn eksperthjelp. Først hyret vi inn en interiørarkitekt, men jeg var ikke helt fornøyd med ideene (der røyk de ti første tusenlappene, til liten nytte). Til slutt klaget jeg min nød til kollega og superstylist Tone Kroken, som lovet å hjelpe meg.

Kill your darlings, lærte jeg av min journalistikklærer. Det måtte til her også. Tone utfordret oss til å ofre spiseplassen på kjøkkenet til fordel for en kjøkkenøy, og til å gå for to ulike farger på skrogene. Det var hun som tegnet det første utkastet til kjøkkenet sammen med HTH. Vi kom kun med mindre endringer og tilføyelser mot slutten, for vi skjønte utmerket godt at her var det smart å lytte til ekspertene. En arkitektpappa kommer også godt med: han slo uten videre fast at å flytte vinduene var en smal sak, og overbeviste oss om at fasaden ikke ville ta nevneverdig skade av det. At vinduene ble hevet og flyttet, ga oss mulighet til å dra benkeplaten inn i vinduskarmen. Det er vi grenseløst fornøyde med!

11

Kjøkkenet hadde opprinnelig hele tre dører, en til en bod, en ut til stuen og en til gangen. Boden ofret vi for kjølerom og større kjøkken, mens passasjen til gangen ble tettet igjen. Alle dørene ble fjernet, og inngangen fra stuen ble utvidet maksimalt for at rommene i større grad skulle gli i ett. Det er ikke et åpent allrom, men en mellomting som passer oss godt. Det er nesten utrolig hvor mye større rommet virker!

4
Kjøkkenet er fra HTH med benkeplate i kvartskompositt fra Sigvartsen Steinindustri. Veggen er malt med kalkmaling fra Jotun i fargen Rustic Pink 12086. Kjøkkenskapene langs vinduet er i modellen Stockholm, mens kjøkkenøya i mørkt melamin med trestruktur heter Havana, begge er fra HTH. Lampen i hjørnet er fra Gubi. Armaturen er fra Tapwell.

Det må være lov å si at selv om dette ble trippelt så dyrt som vi hadde tenkt, var det verdt det! Etter to måneder med kjøleskap i stua, kontinuerlig snekkerarbeid fra morgen til kveld og håndoppvask på vaskerommet i annen etasje, er det rimelig deilig å kunne lage mat på ordentlig igjen. Nå venter vi bare på en stekeovn nummer to – det var nemlig mitt eneste MUST!

14

1
Glasshyllen er fra Ikea. Barkrakkene er fra Mater. Lampene er fra ILS. Hvitevarene er fra AEG.  Klokkekalenderen på hylla er fra Habitat. Den store vasen er fra Milla Boutique. Gulvet er enstavs parkett i ask fra Boen/Flisekompaniet og heter Ash Andante. Koketoppen med innebygget ventilator er fra Bora. Vinglassene er fra Seletti. Innerst i gangen til venstre ligger et herlig stort kjølerom, bygget av Jostein selv. FOR en luksus!!

VÅRE BESTE KJØKKENTIPS:

 • Ta imot råd! Det er lett å se seg blind på egen bolig. Det er verdt å betale litt for eksperthjelp.
 • … men ikke lytt blindt til alle råd. Tenk igjennom hvilke funksjoner familien har behov for, og ikke gå på akkord med de viktigste av dem. Det hjelper ikke at noe er pent om det gjør hverdagen for tungvinn for dem som skal bruke det.
 • Lag et moodboard på forhånd (gjerne på Pinterest) der du ser farger, overflater og materialer sammen, så du vet at det funker.
 • Tenk igjennom hva du har og trenger plass til. Mange har en ganske stor maskinpark på kjøkkenet sitt. Alt trenger plass. Vi ofret noen duppeditter på ferden, og ærlig talt, det var bare befriende. Rydd opp, selg og gi bort! Jeg oppdaget at vi hadde fire nesten identiske ildfaste former med lokk, og det er tross alt begrenset hvor mange helstekte kyllinger jeg kan lage samtidig.
 • Velg kvalitet og tidløshet. Vent med å kjøpe et møbel til du har råd til det du egentlig vil ha. Det er miljøtenkning i praksis! Jeg har kastet nok raklete møbler etter et par år, og det er ikke særlig økonomisk. Barkrakkene koster skjorta, men skal være med oss hele livet og kan gå i arv til barna på sikt. Så da er de kanskje ikke så dyre likevel?
 • Bruk gode håndverkere og diskuter løsningene godt med dem før oppstart. Tenk gjennom hva slags listverk, fuger og overflater dere ønsker dere. Det sparer tid, penger og misforståelser.

7

Hva synes du? Ble det ikke ganske bra?

Selv Mozart er fornøyd:

5

Styling: Tone Kroken Foto (av nytt kjøkken): Yvonne Wilhelmsen

 

10 svar til “Kjøkkenreisen”

 1. Så utrolig fint, delikat og inspirerende kjøkken! Jeg synes taklampene er utrolig fine. Hvordan fungerer de i praksis? Gir de nok lys? Hvilke modell og hvor har dere kjøpt de?

  Likt av 1 person

 2. Hei,
  veldig flott kjøkken! Jeg lurte på hvilken type kvartskompositt fra Sigvartsen Steinindustri (dvs navn på modell) dere har brukt?

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: