Har du lurt på om kattehold er noe for deg? Da bør du lese dette!

Vi tobente her i Berget er så heldige å få lov til å dele boenhet med tre pelskledde venner. De har lært oss mye. Ikke slik å forstå at vi på noen måte er utlærte – tvert imot, i den edle kunsten katteforståelse er vi for noviser å regne, noe de firbente daglig understreker ved å sende oss stygge blikk. Likevel har vi gjennom årenes løp samlet opp noen ringe erfaringer som kanskje kan komme andre til nytte. Vær så god – her har du noen enkle regler det bare er å innfinne seg med først som sist.

 1. Intet antrekk er komplett uten store mengder kattehår. Sett gjerne av en månedslønn til å kjøpe klesruller, klesbørster og lignende. Vær likevel klar over at kattehår vil dukke opp over alt, også på steder kattene aldri har satt sin pote, for eksempel på kontoret ditt. Du vil aldri finne noen forklaring på dette.
 2. Katter vil spise opp potteplantene dine, og siden spy opp rester av stuebambus og elefantfot sammen med halvfordøyd kattemat og pelsklumper. Foretrukne områder for oppkast er orientalske tepper, nyvasket sengetøy og lenestoler, gjerne med sauefeller i.
 3. Bare fordi om katten ville inn for 20 sekunder siden, betyr ikke det at den ikke vil ut nå. Regn med at katten venter til du har returnert til sofaen og satt deg godt til rette før den informerer deg om at den har skiftet mening.
 4. Bare fordi om katten nettopp ville ut og du nå allerede har gått tur retur ytterdøra fire ganger på et minutt, betyr ikke det at katten ikke nå vil inn igjen. Det vil den.IMG_0171
 5. Alene på do? Det var før. Nå har du en trofast venn som vil være sammen med deg hele tiden. Av og til trenger man ikke si stort for å ha kvalitetstid sammen. Katter nøyer seg gjerne med taus stirring. Der er de til gjengjeld uovertrufne.IMG_3399
 6. Maten som er på din tallerken, er mye mer interessant enn maten i kattens matskål. Selv om katten ikke liker reker, og nekter å røre dem om du legger dem fram for den, er reker ustyrtelig interessant når du spiser dem. Det kan hende katten nøyer seg med stirring, til du eventuelt gir opp og gir den det den vil ha. Det kan også hende den ikke gjør det.
 7. Du kan kjøpe så mange dyre designkattesenger du vil. Katten vil likevel foretrekke å sove i fruktfatet, oppå dine nystrøkne klær eller i det du trodde var din seng. Helst i midten.IMG_3323
 8. Katten vil ikke kose med deg når du vil kose med katten. Katten vil derimot kose med deg når du har iført deg nyrenset dress og endelig fått rullet den fri for pels, er på vei i et viktig møte og har dårlig tid, og den gir seg ikke før den får det som den vil.
 9. Katter elsker å hjelpe til. Dersom du for eksempel har hjemmekontor, må du regne med å dele dette med katten, som yter velvillig assistanse ved tastaturet og faktisk utmerket godt er i stand til å sende av gårde en mail til sjefen din der det kort og greit står #$TY)hukGkg6. Det sjenerer på ingen måte katten at sjefen din tror du er dritings en torsdag formiddag.
 10. Skal du pusse opp? Topp! Katten din er ett hundre prosent klar med sin assistanse, og trenger overraskende kort tid på å dekorere de lyse, marokkanske flisene dine med 54 poteavtrykk i svart tavlemaling.
 11. Katten vil prøve å komme seg inn i alle plastposer, pappesker, vaser, bager, kofferter, skuffer og skap det er mulig å komme seg inn i, og også en god del det ikke er mulig å komme seg inn i. Katten kan tilbringe timevis i en skoeske som er mindre enn den selv. Ikke spør. Du vil aldri forstå. IMG_4115
 12. Vannet i skålen kan være aldri så rent. Katten vil uansett foretrekke vannet i ditt glass, vannet i sølepytten utenfor eller det friske, rennende vannet i toalettskålen.
 13. Joda, katten har fått med seg at du har kjøpt et klorebrett. Men kan du av den grunn forvente at katten skal la det delikate linstoffet i sofaen være? Nei, det kan du ikke.
 14. Katter er fulle av kjærlige gester. Er du ekstra heldig og katten har en god dag, vil den kanskje til og med gjøre klart dopapiret for deg. Ingen årsak. IMG_0545
 15. Ikke prøv å lete etter en katt. Aldri. Katten er der den er interessert i å være, og kommer når den er interessert i å komme. Aldri før. Den gir fullstendig katten i om du trenger å finne den fordi alle skal dra på hytta eller at den har en time hos dyrlegen. Katten har ikke klokke, den lever i nuet, og nuet skal tilbringes i en sokkeskuff eller gjemt i naboens tujahekk, uansett om du liker det eller ei.
 16. Bare fordi man er en dyr rasekatt, er det ingen grunn til å være unødvendig jålete. Dette vet katter. De gir beng i hvordan de tar seg ut, hvorvidt du synes de er elegante eller hvem som ser at de vasker seg i rumpa. Katter er ikke plaget med sjenanse.IMG_4929
 17. Katten bæsjer i bedet ditt og river opp de nyplantede løkblomstene når den skal grave ned resultatet. Liker du det ikke? Synd for deg.
 18. Katter er i stand til å regne ut med matematisk presisjon hvordan de kan være mest mulig i veien. Det er for eksempel ikke noe som helst problem for katten din å dekke hele tv-skjermen akkurat idet favorittlaget ditt har en perfekt scoring fra 16-meteren.
 19. Katten din kommer til å tygge hull i den dyre kasjmirgenseren din. Bare fordi den kan.
 20. Katten din er kongen. Du er en nyttig idiot. Du er den som tømmer doer, tørker spy, betaler regninger og serverer riktig ernæringsmessig sammensatt mat. Bli vant til det. Belønningen er kattehår i klærne, bæsj i bedet og katt i fruktfatet.

Og alt sammen er verdt det.

IMG_8998

Les også:

3 svar til “Regler for katteeiere”

 1. Ha ha katten min bæsjer bare i naboens bed, vil ha det rent rundt eget hus…jeg var forresten i white party i helga. Gjett hvem som hadde svarte kattehår både her og der på det hvite antrekket? 🙂

  Liker

 2. Takk for fornøyelig lesing om kattens gjøren og laden! Er katteelsker på min hals. Har hatt katt i mange år, sammen med hund, fisker, marsvin, kaniner, lovebirds og chinchilla. Ingen kan måle seg med kattens egenskaper! Nyt livet med katt, både med og uten hår!

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: