Jeg kjenner ingen som ligner på min mormor, ikke det minste grann. Det gjør neppe du heller.

Jeg har ikke spurt henne om jeg får lov til å skrive dette innlegget. Det burde jeg sikkert ha gjort. Mormor er nemlig (på alle måter) på nett, og kommer til å lese det. Men noen ganger er det bedre å be om tilgivelse enn tillatelse.

Mormor er gammel lærer, og har lært bort mye til mange, også til meg. Men det er med mormor som det er med det meste i livet, det aller viktigste står ikke i lærebøker.

Her er noe av det mest verdifulle hun har fått meg til å forstå.

1. Du er aldri for gammel for et nachspiel!

Mormor elsker en fest. Er stemningen god, ser hun ingen grunn til å gå til sengs bare fordi alderen nærmer seg tresifret. I riktig lystig lag tar hun seg gjerne en røyk også, bare vi ikke sier det til noen.

IMG_7125
Hyttefest med barnebarna = topp stemning, og ikke pokker om hun skal legge seg før halv tre.
2. Ikke la deg målbinde!

Antyder noen at du nærmer deg middagshøyden, muligens hører litt dårlig, eller noe annet idiotisk frekt? Send dem et dumt blikk og returner fornærmelsen. Jeg aner ikke hvor mormor har alle sine fornærmelser fra, men det later til å være en utømmelig brønn av dem.

Du burde få tilbake skolepenga dine!

Som regel stopper bare det faktum at dame (91) fra Vinderen øser fornærmelser over en, kjeften på de fleste. Men hjelper ikke dette, gå over til trusler.

Hold kjeften på deg, ellers kliner jeg deg oppetter veggen så faren din må skrape deg ned med barberblad!

3. Bruk naturen

Mormor har aldri vært noen globetrotter. Men hun kan Nordmarka utenat. Der har hun vært hvert år, sommer og vinter, i 72 år, i hytta som ble reist av min morfars familie i 1941. Når man har den perfekte hytte trenger man ikke Syden eller andre tåpeligheter. Da vet man at det ikke finnes større luksus enn å sitte med et glass vin på terrassen og se månen speile seg i et blikkstille Elvann, slik at det blir to måner. Ønsker man seg noe mer enn det i livet, er man bra idiot.

4. Har du nettopp fylt 90? Da er det på høy tid å debutere i helikopter!
2015-09-26_12.01.02-1_69578
Ikke noe å være redd for dette, vel!

Når barn og barnebarn opp gjennom årene ikke har oppført seg i henhold til mormors standarder, har det stadig regnet trusler om at dersom vi ikke passet oss, ville hun «sørge for at vi fikk se hytta fra lufta». I bursdagsgave fra familien syntes både mormor og vi derfor at det var helt på sin plass at hun fikk en helikoptertur over Nordmarka. Og slik ble det. Les mer om turen på kk.no. Til 100-årsdagen har hun forresten lovet å hoppe i fallskjerm.

5. Lær deg moderne teknologi

Mormor fikk nettbrett som 90-åring. Da åpnet en ny verden seg. For var du klar over at inni den lille dingsen finnes det både bilder av familien, spennende matoppskrifter og ditt eget slektstre? Det er til og med en oppskrift på fiskesuppe der inne som nesten overgår hennes egen. Men selvfølgelig bare nesten.

19104795_10155183870660549_290294265_o
6. Ha et ekstra hjerte for dyr

Mennesker kan være idioter. Det kan ikke dyr. Noen av mormors aller beste venner har hatt fire ben og hale. Hundene Buste, Baltus og Jenka og katten Posi lever i beste velgående, til tross for at de har funnet sine evige jaktmarker forlengst. De er en del av oss alle, selv om noen av dem døde før jeg ble født. Riktignok innrømmer mormor at airdaleterrieren Jenka muligens ikke var av de aller mest oppegående, men hun gikk likevel opptil flere nålevende tobente en høy gang. Når mormor ringer, spør hun uten unntak hvordan det går med kattene mine.

IMG_8144
For lykken er nemlig en firbent venn!
7. Det er ingen grunn til å være jålete

Forfengelighet ligger ikke for mormor. Hun prøvde en gang på 30-tallet å farge øyenbrynene, for å imponere morfar Knut. Resultatet ga angivelig kjæresten latterkrampe, så da var jo ikke det noe mer å mase med. Praktiske klær er best, og på hytta bruker mormor en caps min fetter Knut har kjøpt til henne der det står «Gangsta». Den skjermer så godt mot solen. Hun går likevel til frisøren en gang i måneden, da krøllene (som er naturlige og ikke permanent) krever det.

Mer enn en gang har jeg pyntet meg til fest, og blitt møtt av tørre kommentarer som «jeg lukter fin dame her, men ser ingen».

8. La ingen kødde med dine mennesker i livet!

Urettferdighet mot sine nærmeste skal mormor ha seg frabedt. Får hun høre at noe vondt har skjedd en av oss, nøyer hun seg ikke med et trøstende klapp på hodet.

«Ingen tuller med mitt barnebarn», har mormor sagt. Så har hun bestemt løftet telefonrøret og ringt både i øst og vest for å si sin hjertens mening til den stakkaren som måtte ha slumpet til å fornærme meg. Det har som regel blitt ganske stille i den andre enden.

For mormor er alltid på laget vårt. Og det er litt av et lag!

19047353_10155183870845549_1679649330_o
Mormor-selfier er de beste selfiene.
8. Ingen jul uten strull

Hvert år sier mormor at det er siste gang hun gidder å bake både krumkaker og strull til barn og barnebarn. Og hvert år gjør hun det likevel.

19048453_10155183856155549_1096580490_o

Det skulle jo tross alt tatt seg ut om mine barn, hennes personlige oldebarn, måtte gå en strull-løs jul i møte.

 

9. Le hjertelig, ikke minst av deg selv
DSCF0068
Synd det ikke finnes en lydfil til dette bildet. Du får klare deg med fantasien.

Tåler du ikke å bli latterliggjort, burde du holde deg unna mormor. Hun flirer seg i hjel av de fleste, ikke minst seg selv. Hun får alle andre til å le også (ikke minst av henne). Hun ler høyt og med o-lyd, og uten sjenanse. Og noe bedre tips har du neppe noen gang fått.

 

10. Gå en tur hver dag

Mormor går og går. Det har hun alltid gjort, selv da hun tilbragte hver helg sommer og vinter på hytta og ikke hadde noen til å kjøre seg. Hun brukte buss, trikk, tog, ski og beina sine, og bar alt familien trengte for små og store opphold i ryggsekk. Hun har aldri hatt sertifikat eller bil. Hun har gått til jobb, til butikken og til venner. For noen år siden måtte hun bite i det sure eplet og skaffe rullator. Det likte hun naturlig nok ikke noe særlig. Hun har jo ikke lyst til å framstå som gammel, heller. Men går gjør hun fortsatt. Hun går fort også, så den rullatoren får kjørt seg. Når hun kommer hjem, låser hun rullatoren fast til carporten med kjetting og sykkellås. Det kriminelle rullatormiljøet på vestkanten i Oslo har ikke sjans mot min mormor.

11. Løs kryssord, les krim, spis is og drikk rødvin

Fordi det er blant livets største gleder, noe enhver idiot må forstå. Og is beskytter dessuten mot benskjørhet. Særlig krokanis fra Hennig Olsen. Det har mormor visst lenge, og benskjør er hun beviselig ikke.

 

12. Gjør som du selv vil
IMG_1047
Jeg bryr meg vel overhodet ikke om hva du sier! Det er mine vinduer. Vil jeg vaske dem, så vasker jeg dem.

Siden hun tross alt har bikket 90, blir mormor forsøksvis beskyttet av sine nærmeste. Vi prøver så godt vi kan å si at hun har fortjent å slappe av i stolen eller solsengen, og at det kanskje ikke er så lurt at hun vaier rundt på toppen av stiger eller tømmer takrenner. Kanskje madrassene faktisk ikke MÅ luftes? Med bittesmå gammel dame-skritt går mormor da føyelig som et lam mot solsengen og bruker laaang tid på å legge seg. Fornøyde snur vi oss rundt og fortsetter med noe annet, i trygg forvisshet om at hun ligger trygt og behagelig. Bare for fem minutter senere å finne henne balanserende på sofaen der hun vasker vinduer.

 

Unn deg noe godt!
IMG_0820
Irish coffee, for eksempel!

Rett som det er har du fortjent noe godt. For eksempel en Irish coffee. Og da blir det helt feil å nekte seg det. Det smaker tross alt, som mormor sier «som om den gode Gud himself skled gjennom halsen, med fløyelsbosser på».

Ein farfar i livet skull’ alle ha, synger Odd Nordstoga. Og det skulle de sikkert. Men de skulle hatt en mormor som min også. For noe finere vet jeg ikke om.

Mormor vet at man kan komme fram til målet selv om stien ikke alltid går rett fram. Hun vet at det er greit å være litt på skakke, kanskje faktisk en fordel. Hun vet at det viktigste i livet er de nære ting (noe som naturlig nok er tittelen på hennes favorittsang, og hvis du ikke husker den teksten, kan du like godt google den og ta med deg budskapet først som sist).

Hvis du leser dette på nettbrettet ditt, mormor, så synes du sikkert det er noe reinspikka tull (her kommer du sikkert på noen langt saftigere karakteristikker, også). Jeg vet jo at du ikke er opptatt av å stikke hodet fram. Men du vet, det er noen ting som rett og slett er for fine og viktige til ikke å deles. Tenk om noen flere enn meg for eksempel kunne trenge å bli minnet på hvor enkle gleder faktisk kan være, eller hvor mye som ordner seg til slutt? Eller om ikke annet, hvor morsomt det kan være å unne seg selv et realt nachspiel.

Så slapp av og ta deg en Irish, ok?

 

 

 

Lagre

6 svar til “Mormors beste tips”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: