Jostein fikk servert en nydelig geitegryte på en restaurant på Kalymnos i Hellas for noen år siden. Vi var på sykkeltur, og den familiedrevne restauranten lå avsides til. Damen som både laget mat og serverte (for alt jeg vet slaktet hun geitene også), var garantert godt over 70. Geitegryta var hennes spesialitet. Selv pinglet jeg ut og gikk for en mer tradisjonell vestlig rett, men Jostein ble nok hjertevarm for den gamle damen.

Det var ingen tvil om hvem som fikk den beste maten den dagen! Og dermed var vår kjærlighet til kjekjøtt født. I høst kjøpte vi, for andre gang, et helt kje som ligger grovdelt i fryseren og venter på mange gode matopplevelser. Vi er heldige og har lokale bønder som tilbyr kjøttet her vi bor. Jeg er klar over at tanken på å spise geit er litt uvant for mange, men det er noen veldig gode grunner til at du bør åpne opp for det – i tillegg til den veldig gode smaken!

Vi bruker først og fremst geiter til å produsere melk her nord, ikke til mat slik det er vanlig mange andre steder i verden. Det gjør at mange geitebønder avliver bukkene rett etter kjeing. Etterspørsel etter kjøtt av geit vil gjøre at killingene får lengre liv. Trenger du flere argumenter? Geiter får som regel gå ute om sommeren og lever (i likhet med sau) bedre liv enn andre matdyr. Og forresten: Kjøtt av geit og kje er magrere enn kjøtt fra sau og lam, og mer proteinrikt enn kylling!

Denne retten er genial, du har alt i en kjele og maten gjør seg ferdig selv mens du driver med andre ting. Vi var for eksempel på skitur mens maten ble ferdig (du har avslørt meg, jeg sier dette for å skryte).

IMG_4990

Gryterett med kjekjøtt

Du trenger:

1 kg kjøtt med bein

1 løk

5 sjalottløk

1 dl rødvin

4 dl vann

3 hvitløksfedd

2 tomatbokser

2 laurbærblad

Frisk timian

ca 10 sjampinjonger

Salt og pepper

Smør til bruning

Slik gjør du:

Skjær opp kjøttet i passelige biter og brun det i smør. Sett til side. Skrell og del opp løken og stek med. Jeg liker at sjalottløkene er hele, men det er smak og behag. Ha oppi gulrøtter og sjampinjong i biter. Ha kjøttet i igjen. Hell over vin og la koke litt inn, og ha så i vannet. Tilsett hvitløk og laurbærblad, tomatbokser og krydder. Nå kan alt bare stå og koke og godgjøre seg, dette er nemlig den typen mat du kan sette på om morgenen, dra på jobb og komme hjem til ferdig middag. Gryta bør uansett ha et par timer for at kjøttet skal være mørt og smakene sette seg.
Ta ut laurbærbladene før servering. Det er godt med ris til, og en grønn salat, eller tilsett brokkoli i biter de siste 10 minuttene før servering. Pynt med timian til slutt.

Vintips til denne retten? Les her!

Kos deg! Får du ikke tak i kjekjøtt, kan du godt bruke lammekjøtt eller annet kjøtt til dette også.

Les også: Sommer i glasset!

PS. Jeg kan så klart ikke dy meg, så her er dagens vente på middagen-aktivitet:

 

IMG_4989

Når jeg først går på ski, noe som ikke skjer ofte, kan jeg faktisk ikke la være å skryte. Her er vi ved Movatn i Nordmarka.

Ønsker riktig god kveld med dette minnet fra i dag (mens jeg spiser kjegryte og fortsetter med å vente på våren):

FullSizeRender

7 svar til “Tomatisert kjegryte”

  1. Tilbaketråkk: Rødvin + lam = sant!
  2. Tilbaketråkk: God mat, også til sjøs!
  3. Tilbaketråkk: Se rødt!
  4. Denne retten ser veldig god ut. Men kor mange porsjoner er dette? Det er fristande å servere denne i min bursdag til 40. Så er det vel berre til å gange opp?

    Liker

Legg igjen en kommentar