Hei, du! Jeg tenkte det var på tide at vi tok oss en prat.

Først av alt vil jeg du skal vite at jeg ikke ser ned på deg fordi du er interessert i ting jeg ikke bryr meg om. Som golf. Eller fluefiske. Eller fotball. Eller damer med silikonpupper som vasker bilen sin iført G-streng.

Jeg regner med at du også evner å tenke på andre ting. Jeg går ikke ut fra at det faktum at du har evnen til å bry deg om mer enn sosialøkonomi eller politikk, er ensbetydende med at du ikke forstår enkle fremmedord.

Selv om du kjøper og leser tidsskrifter om insekter, astronauter eller biler, regner jeg ikke automatisk med at du er tilbakestående. I stedet tenker jeg dette er en del av deg som du har like stor glede og interesse av som jeg har av for eksempel interiør, matlaging og mote. Og at det er greit. Til og med litt interessant.

Jeg synes ikke du er dum fordi du ikke har kunnskap om de samme tingene som meg. Jeg går heller ikke ut fra at utseendet ditt sier noe om intelligensen din.

Det hadde vært utrolig flott for oss begge om du kunne gjengjeldt denne tjenesten!

«Så du skriver om møbler og sånt, du da?» har det hendt at du har spurt meg. Sånn litt medfølende. Jeg har vært redaktør for et interiørblad. Så ja, jeg har skrevet om møbler. Siden du ikke er interessert i interiør, ser du tilsynelatende ned på dem som er det. Vel, kanskje ikke bare derfor. Jeg har nemlig inntrykk av at du ser ned på en rekke interesser du ikke har, men som har én fellesnevner: Majoriteten av dem som har dem, er kvinner.

En gang sa du dette til meg: «Jeg mener ikke å være patroniserende, altså», hvorpå du selv tenkte at dette nok ble litt komplisert, og gikk direkte over til oversettelsen: «Patroniserende betyr at man ser ned på andre og går ut fra at de er dummere enn en selv». Takk for opplysningen, lille venn.

Jeg hadde faktisk en kort gjesteopptreden på Blindern en gang, jeg også, og jeg skal innrømme at jeg på et tidspunkt var en av dem som gikk med Dostojevskij i vesken, selv om jeg aldri leste mer enn fire sider av boken. Sånt har jeg sluttet med. Jeg liker bøkene mine lettere tilgjengelig. Og du skal vite at jeg bevisst, både når jeg snakker og skriver, forenkler språket mitt. Jeg er nemlig så glad i å bli forstått. Også av folk som deg, som kan helt andre ting enn meg.

Det er uendelig mange ting jeg ikke kan noe om. Det synes jeg er greit. Det er masse jeg fortsatt ikke kan og skal lære, og alle jeg treffer vet noe jeg ikke vet. Flaks for meg.

Hvis du hadde hatt lyst, Mann (57), kunne du kanskje ha lært noe av meg også, hvem vet. Det er selvfølgelig ingen tvang. Jeg ville bare du skulle vite at det hender rett som det er at du helt automatisk tar feil av meg, og at det sier mer om deg enn det gjør om meg. Å bli undervurdert kan være et deilig utgangspunkt. Og det er jo heldigvis ikke du som definerer min verdi i livet.

Men jeg unner deg å åpne opp litt mer for at andre kan berike deg. Noen kan ha perspektiver som åpner dører for deg. Det kan fort bli pinlig når du viser så altfor tydelig at du ser ned på dem.

Mest for deg.

Plasser meg gjerne i bås, Mann (57), men forvent ikke at jeg skal holde meg der.

Hilsen Mai (38)

Jeg gjør oppmerksom på at Mann (57) ved enkelte anledninger også er Kvinne (42) som foretrekker ryggsekk og praktiske sko og mener at lipgloss vil kunne ødelegge hennes seriøse image – som jeg forbausende ofte innbiller meg at hun har latt Mann (57) definere for seg. Jeg har også opplevd at Mann (57) har vært Mann (22) som nettopp har begynt på mellomfag. Og la oss ikke glemme at Mann (57) nylig viste seg å være Filosof og forfatter (61) som latterliggjør kvinner som strikker…

…Ja, og så har vi jo Donald Trump.

Les også:

Hodet på hoggestabben

Slik svarer du mobberne

Om mus og menn

9 svar til “Åpent brev til Mann (57)”

 1. Kjære Mai 38.
  Siden det å generalisere er en idrett bedrevet av en ganske stor andel Vellykkede kvinner med kariere og egne meninger tar jeg sjansen på å representere Mann 57 ( på tross av «mange» år frem ;o)
  det viser sag faktisk at møbler kan være minst like spennende som Golf og fluefiske om en ikke fotball, og i min krets er faktisk Både lipgloss og neglelakk ansett som ganske pent. Dette på tross av at de fleste av dere ser flotte ut helt uten denne og mer prangende «maling i ansiktet»…

  Min mor strikker og jeg er glad for at den tradisjonen fortsatt lever. Det ser pent ut på mine barn med selvstrikket mariusgenser. Selvsagt er jeg enig i at det ikke nødvendigvis må være jeg som strikker eller sågar være meg som forstår hvordan det foregår i praksis, men jeg er fortsatt like glad hver gang det dukker opp noe nytt fra den fronten. Dette med håp om at du ikke synes jeg er dum fordi jeg ikke kan alt om garn.

  Jeg gikk ikke på Blindern, som de aller fleste i min gnerasjon, men jeg kjenner til og leste Dostojevskij. Faktisk fordi den var i min mors utvalg av bøker. Men mener ikke at den var blant de beste. En roman av Ulf Lundell (Jack) som sikkert oppfattes som kvinnefiendtlig var min favoritt, Men det gjør meg ikke til fiende av den grunn.og om du ikke har lest den kan vi sikkert finne andre ting å snakke om.

  Sannheten er faktisk at jeg ser opp til deg i de situasjonene og områdene du på et generelt plan hart gjort deg fortjent til det. (og jeg kan sikkert bomme itt, akkurat som du) men jeg ser absolutt ikke ned på deg fordi du ikke vet hva en kamaksel er eller er totalt uvitende om dreimomentet til en Evo 1340. Dette er egentlig bare ting som krydrer hverdagen og gjør det å omgås mere spennende.

  At utseende skulle gjøre noen dumme er jeg også diametralt uenig i. Som mann 57 vet jeg med stor sikkerhet at mange av oss ville være ute på dypt vann. Den vakreste damen jeg har vært sammen med er også den klart mest inteligente. Blond eller ikke…

  Siden dette innlegget er myntet på meg velger jeg å avslutte svaret med dine egne ord:
  «Jeg unner deg å åpne opp litt mer for at andre kan berike deg. Noen kan ha perspektiver som åpner dører for deg. Det kan fort bli pinlig når du viser så altfor tydelig at du ser ned på dem. Mest for deg».

  Plasser meg gjerne i bås, Mai (38), men forvent ikke at jeg skal holde meg der.
  La oss heller møtes over en meningsutveksling og en kopp kaffe. Så finner vi ut hvor vi står.

  Mann (57)

  Likt av 1 person

 2. Og siden jeg ser det er lov med PS! må følgende noteres.
  Invitasjon om en kopp kaffe kommer ikke fra «Gammel gris» men en som bare synes meningsutvekslinger mellom ytterpunkter er et spennende tidsfordriv. Og om noen skal synes noe om «Kvinne (42) som foretrekker ryggsekk og praktiske sko og mener at lipgloss vil kunne ødelegge hennes seriøse image» må det være meg :o)

  Likt av 1 person

 3. Tilbaketråkk: Stopp mobbingen!
 4. Tilbaketråkk: Ti ting jeg ikke trenger
 5. Tilbaketråkk: Kroppen til Sonja
 6. Hei! ☺ Jeg er mann, og faktisk 57 år! Er hverken interessert i golf eller fotball. Damer med silikonpupper som vasker bilen sin iført G-streng kan jeg aldri huske å ha observert. Visste ikke at det var vanlig. Har lest min Dostojevskij, men helst leser jeg dikt. Rolf Jacobsen, Hans Børli, Andre Bjerke, Jens Bjørneboe… og Gunvor Hofmo. (Tenk det, jeg leser også kvinnelige forfattere! Hvem skulle trodd det om Mann, 57?) Og jeg må innrømme at jeg liker dårlig å bli plassert i bås, kun på grunnlag av kjønn og alder. Like lite som du antakelig liker det selv. 😉

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: